Şeref Akdik
Şeref Akdik Biyografisi
Şeref Akdik, 1899 yılında Fatih, İstanbul’da doğmuştur. Babası Kamil Akdik Reis-ül Hattatin olarak tanınmıştır. İlk ve orta eğitimini Fatih’te Fatih Merkez Rüştiyesinde tamamladıktan sonra 1915 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)’ne girdi. Ancak bir süre sonra savaş sebebiyle ayrılmak zorunda kaldı. Savaştan sonra tekrar başladığı okulu M. Warnier, Ömer Adil ve İbrahim Çallı atölyelerinde çalışarak 1924’te bitirdi. 1916 yılında Türk Ressamlar Sergisi’ne katıldı.
1924 yılında yapılan yurtdışı bursunu kazanarak 1925 yılında Muhittin Sebati, Mahmut Cuda, Cevat Dereli, ile Refik Fazıl Epikman ile beraber Fransa’da Paris’e gönderildi. Julian Akademisi’nde Albert Laurens ile çalıştı. 1928 yılında İstanbul’a döndü.
Şeref Akdik, İstanbul’a döndükten sonra kısa bir süre Sivas Lisesi’nde ve daha sonra Ankara Öğretmen Okulu’nda (Gazi Terbiye Mektebi) resim öğretmenliği yaptı. 1929 yılında Ankara Erkek Lisesi’de öğretmenlik yaparken aynı yıl, Hale Asaf, Refik Fazıl Epikman, Cevat Dereli, Mahmut Cuda, Nurullah Berk, Ali Avni Çelebi, Ahmet Zeki Kocamemi, Muhittin Sebati, Ratip Aşir Acudoğlu, Fahrettin Arkunlar’dan oluşan sanatçılarla birlikte 15 Temmuz 1929 tarihinde kurulan Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği’nin kuruluşuna katıldı.
Şeref Akdik, Ankara Musiki Muallim Mektebi öğretmenliğine 1930 yılında atandı. 1932 yılında Ankara Halkevi’nde ilk kişisel sergisini açan Şeref Akdik, 1932 yılının sonunda İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’nda, 1933 yılında Kadıköy Erkek Lisesi’nde ve 1934 yılında Haydar Paşa Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı.
Şeref Akdik - Mektebe Kayıt, 1935
Şeref Akdik’in 1935 te yaptığı, Mektebe Kayıt yağlıboya tablosunda, ilkokula kayıt yaptırmaya gelen köylü aileleri ve öğretmen yer almaktadır. Sol alt köşede öğretmen masada oturmakta, elinde çocuklardan birine ait olduğunu düşündüren bir nüfus cüzdanı tutmaktadır. Yerde evrak defteri, duvarda Türkiye haritası ve yeni takvim vardır. Resimdeki dört çocuktan ikisi kızdır. Kompozisyonun merkezindeki kız çocuk, öğretmenle konuşmaktadır. Bu resim ilköğretim seferberliği içinde, erkekler gibi kız çocukların da okula gitmelerinin resmidir.
1940 yılında Halkevleri "Yurt Gezisi" programı kapsamında 3. Yurt Gezisi’ne katılan Şeref Akdik Mersin’e gitti. 1943’de Erzincan’a gitti. Yerel giysileri içindeki yöre insanlarının portrelerini yaptı ve yaşantılarını idealize ederek resimlerine yansıttı. Güçlü bir desen ve inşacı bir kompozisyon anlayışına sahip olan Şeref Akdik, portre, manzara, natürmort ve figüratif büyük boyutlu kompozisyonlar gerçekleştirdi. Yapıtlarında zaman zaman izlenimci ve bazen de akademik bir anlayışı benimseyen Şeref Akdik, babası ünlü hattat Kâmil Akdik’le hüsnühat, ebru ve minyatür alanlarında çalıştı.
1948 yılında İstanbul Öğretmen Okulu’na ve 1951 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne atandı. 1950’lerde, Çamlıca, Salacak, Kalamış gibi İstanbul manzaralarına yöneldi.
Şeref Akdik -Balıkçı Tekneleri, 1956, Orijinal Boyut: 54,5 x 65 cm.
1956 yılında "Vilayet Tabloları" sergisine "Kütahya Kalesi" adlı yapıtıyla katıldı. 1957 yılında İstanbul Belediyesi Beyoğlu Şehir Galerisi’nde Retrospektif sergi açtı. Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1964 yılında emekli oldu.
İstanbul’un ağırlıklı olarak Anadolu yakasındaki semtlerle ilgili peyzajlar çalıştı. Şeref Akdik, büyük ebatlı Cumhuriyet’in devrimlerini tasvir ettiği resimler, natürmortlar ve çoğunlukla deniz kıyısı peyzajları yaptı. Aynı zamanda Hattatlık da yapan sanatçı, sonraki yıllarda İstanbul Moda’da kurduğu özel resim atölyesinde birçok öğrenci de yetiştirmiştir.
Şeref Akdik, 1972 yılında İstanbul’da 73 yaşında öldü. Karaca Ahmet Mezarlığı'na defnedildi.
Kaynak:Biyografi.info
Şeref Akdik için yapılan aramalar
Şeref Akdik, Şeref Akdik biyografi, Şeref Akdik hayatı, Şeref Akdik özgeçmişi, Şeref Akdik hakkında, Şeref Akdik doğum yeri, Şeref Akdik fotoğraf, Şeref Akdik video, Şeref Akdik resim, Şeref Akdik kimdir?, Şeref Akdik kaç yaşında?, Şeref Akdik nereli, Şeref Akdik memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Fatih Erdoğan (iş adamı) 98
- Veysel Deniz 94
- Recep Tayyip Erdoğan 68
- Murat İde 67
- Nilüfer Şasev Özbek 64
- Yusuf Taha Lüleci 60
- Evangeline Lilly 53
- Natalia Vodianova 51
- Cansu Dere 50
- Scarlett Johansson 47
- Meryem Uzerli 46
- Arda Turan 45
- Josh Holloway 42
- Sırrı Süreyya Önder 42
- Milla Jovovich 41